Hvad er NFT? (Non-fungible tokens) 0 171

Midt i de store prisudsving på crypto markederne i 2021, er udtrykket “Non-fungible tokens” – kort kaldet NFT, blevet et hverdags udtryk for mange digitale pionerer. Dog er der endnu flere som ikke aner hvad NTF er og hvad det reelt betyder.
Samt spørgsmålet om NFT overhovedet noget vi som almindelige mennesker kommer til at bruge? Og er det noget vi skal sætte os ind i? 

Facts: NFT er kommet for at blive og det er noget vi alle kommer til at stifte bekendtskab med i fremtiden.

Hvad betyder NFT?

NFT er forkortelse af “Non-fungible tokens” på engelsk, der løst kan oversættes til “ikke-erstattelige enheder” – det kan forstås som: En NFT er en Unik ting der ikke kan erstattes af noget tilsvarende. Det kan være alt fra grafik, billeder, musik mm.
Unik i den forstand at en eksempelvis en kunstner kan lave noget kunst og vælge at digitalt underskrive det som ophav, for så at enten bare beholde det eller sælge ejerskabet videre til andre.

Ved at kunne dokumenterer (via blockchain) at noget er UNIKT og har et bestemt ophav, gør at der pludselig kommer et markedet for at eje disse unikke ting og derefter at handle med dem. 

Du kan med NFT dokumentere ejerskab af digitale assets. Og du kan sælge dit ejerskab til andre hvis du ønsker.

Hvad kan man lave som en NFT’er?

I princippet kan man næsten smide alt ind som en NFT, selv fysiske objekter kan faktisk blive skrevet med ind i en aftale (smart contract), der fx. kan give en ejer af en NFT ret til forskellige fysiske ting, i den “virkelige” verden. Eksempelvis kan en kunstner gå videre end blot at sælge en digital kopi af deres kunst som NFT, men reelt kan kunstneren skrive ind i kontrakten at den som ejer vedkommendes NFT også har ret til den fysiske udgave af kunsten.
Kunstneren kunne også have indskrevet at ejeren af NFT’en kunne få en skype samtale med kunstneren i 2 timer eller lignende. Mulighederne er uendelige og vi er først lige nu begyndt at se alle de kreative måder NFT kan bruges.

NFT vil give kunstnere (og reelt alle andre) helt nye muligheder for at eksponerer og sælge deres kunst (eller andre ting), samt at følge ejerskabet fremad. 

Handel med NFT

Der har været nogen MEGA handler inden for NFT markedet den seneste tid. Som eksempler kan nævnes:

Ved første øjekast virker det fuldstændig skørt at nogen giver SÅ mange penge for noget digital grafik.
Spm: Det er jo bare pixels på en skærm. Man kunne jo bare tage et screenshot af det samme?
Svar: Ja og nej – det er et spørgsmål om dokumenteret ejerskab og retten til at sælge det videre og at bruge det offentligt.
Du kan selvfølgelig altid tage et screenshot af noget og bruge selv privat, uden der er nogen der vil bekymre sig. NFT kommer ind i billedet når du vil til at bruge det online. Her kan du via Blockchain dokumenterer at det rent faktisk ER dig der ejer dette stykke grafik, da det kan spores tilbage til udvikleren af grafikken og frem til dig.
Derfor er det heller ikke muligt at bare selv stjæle digitale ting og lave til NFT’er – de vil aldrig kunne spores tilbage til den oprindelige ejer og derfor vil de aldrig få en reel værdi.

Hvordan virker NFT egentlig?

For at prøve at gøre noget kompliceret simplere, så er en NFT blot en transaktion på Ethereum netværket (er flere netværk nu der understøtter NFT’ere – men vi tager udgangspunkt i Ethereum her i artiklen, da det er det mest udbredte netværk)..
Ethereum har den egenskab (modsat Bitcoin), at du kan lave Smart Contracts i selve transaktionen og i sådan en kontrakt kan man smide en masse ekstra info ind, fx at gemme data der kan bevise ophav + knyttet noget til, eksempelvis et stykke grafik man selv har lavet.
Du kan så vælge at sende ejerskabet af den transaktion videre til en anden wallet (kan eksempelvis gøres via auktionssider der gør sig i NFT’er). Se længere nede for en liste over mulige steder at se og handle NFT.

Hvor kan jeg finde NFT henne?

Der findes forskellige hjemmesider på nettet der virker lidt ala Ebay, DBA ol. Det er auktions agtige sider hvor man kan browse igennem tusindvis af NFT’er.

Princippet er lidt det samme i alle. Du forbinder din egen ERC20 (Ethereum) wallet med hjemmesiden, og så kan du straks se de forskellige NFT du ejer. Personligt benytter jeg MetaMask Browser Wallet, da det pt. er den nemmeste og hurtigste wallet at bruge. Det er også den mest benyttet til sådanne transaktioner.

Når du er forbundet (og hvis du har penge på kontoen), kan du reelt byde på andres NFT. Vælger de at accepterer dit bud, bliver du ejeren af den digitale ejendom du nu har købt. Den vil så fremgå på din ERC20 konto og du kan beholde den til evig tid, eller vælge at sælge videre.

Kan jeg tjene penge på NFT?

Ja det kan du helt sikkert! Men det er ikke så nemt som det lige ser ud til. 

  • Du kan lave din egen NFT kollektion og sætte til salg.
  • Du kan søge og investerer NFT projekter du er overbevist har en fremtid og endnu er uopdaget af den større masse. 
  • Du kan allerede være investeret i specifikke NFT’ere som på den ene eller anden måde giver dig passiv indkomst. Enten i form af cryptovaluta direkte, eller via nye NFT du modtager gratis ved at holde på eksisterende NFT’ere der tilbyder Airdrops.
  • Du kan “flippe” NFT. Det betyder du prøver at lave hurtige penge ved at købe dig ind tidligt i hypede projekter og sælger lige så snart du kan få en fortjeneste ud af det. Du er reelt 100% ligeglad med hvad projektet er, blot øjnet chancen for at tjene en skilling hurtigt.

NFT markedet er risikabelt og kan ende dyrt for uvidende købere. Pas på inden du køber noget!

Lige nu koger NFT markedet og der handles for meget meget store summer dagligt. Det kan for det utrænede øje se ud som om det er rigtig nemt at tjene penge hurtigt på NFT.
PAS NU PÅ – der er rigtig mange faldgrupper som er skræddersyet til at franarre nye folk deres penge. Det er vigtigt at vide at du IKKE har travlt. NFT markedet kører 24/7 uden pauser og der kommer hele tiden nye projekter der i tekst og tale prøver at overgå alle tidligere projekter.
FAKTUM er, at kun en brøkdel af de projekter man ser på markederne lige nu, har en reel fremtid. Det er vores opgave som investors at gøre det benarbejde der skal til, undersøg projekterne ORDENTLIGT inden du kaster penge efter det.
Vi ser dagligt mange mennesker miste penge på at være gået ind i NFT projekter i ren FOMO.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Gratis crypto: Få 10 USD Stellar Lumens XLM gratis 0 43

Coinbase er en af de større exchanges, hvor du bl.a. kan købe og sælge crypto. Coinbase har noget de kalder for Coinbase Earn, som egentlig er ret smart, og det er her du har mulighed for at tjene gratis crypto.

Du bliver belønnet af forskellige cryptoprojekter med deres tokens. Du skal blot se et par læringsvideoer og svarer korrekt på typisk 3-5 spørgsmål om deres projekt. Det tager ikke mere end et par minutter. På den måde får det pågældende cryptoprojekt udbredt kendskabet til deres projekt, og som tak modtager du lidt af deres specifikke token.

På Coinbase Earn har du nu mulighed for at tjene Stellar Lumen (XLM) til en værdi af 10 USD.


Lidt om Stellar Lumen
Stellar Lumen er en token, der forener verdens finansielle infrastruktur, så penge nemt kan flyde – hurtigt og billigt – mellem banker, virksomheder og mennesker. Stellar tilbyder et billigere og hurtigere alternativ til traditionelle pengeoverførselstjenester. Stellar – netværket har sin egen cryptocurrency kaldet Stellar Lumen og deres tokens benævnes XLM.

Banker, virksomheder og mennesker veksler traditionelle valutaer, som dollars og euro, til XLM tokens. Disse tokens kan derefter overføres og udveksles med enhver anden bruger på Stellar-netværket, og efterfølgende veksles tilbage til almindelige valutaer. Et globalt netværk af decentraliserede computere samarbejder om at sikre og bekræfte at transaktionerne foregår korrekt og fejlfrit.

Her finder du de korrekte svar på spørgsmålene på Coinbase Earn:

  • A1: A decentralized protocol that unites the world financial infrastructure.
  • A2: Facilitating low cost, universal payments.
  • A3: Transactions are fast, inexpensive, and global.
  • A4: To issue, exchange, and transfer tokens quickly and efficiently
  • A5: It relies on the cooperation of trusted nodes to confirm transactions

Du har nu tjent Stellar Lumen til en værdi af 10 USD, som du kan konvertere til Bitcoin eller Ethereum helt uden gebyrer og fees på Coinbase.


Hvis du ikke har en konto på Coinbase, kan du også få 10 USD i bitcoins, hvis du bruger mit link til at åbne en konto og køber for minimum 100 USD. Med det link og et samlet tidsforbrug på ca. 10 minutter på Coinbase Earn, har du hurtigt tjent 20 USD ganske gratis.

Jeg modtager ligeledes 10 USD i Bitcoin for henvisningen.

Cloud Mining – En God Investering? 4 105

Du har måske allerede hørt om Krypto Cloud Mining?

En af de ting kritikerne påpeger når jeg læser om Cloud Mining er at det bedre kan betale sig at investere direkte i den underlæggende kryptovaluta, end at købe Cloud Mining kontrakter. Det samlet med det faktum at du i en kryptovaluta kun har én risiko; at kursen falder, har du i Cloud Mining også den, at firmaet der udbyder kontrakten, kan gå konkurs.

Selvom dette er tilfældet er der efter min overbevisning stadig fordele ved Cloud Mining, der opvejer og udligner dette misforhold mellem at investere direkte i fx Bitcoin og ”mine” SHA-256 (Den Hash protokol Bitcoin kører på)

Investerer du direkte i Bitcoin vil du få den fulde eksponering i valutaens volatilitet. Det gælder både stigning og fald, samt ikke mindst; stilstand.

Der er altså 3 veje et finansielt instrument kan gå. Og det er op, det er ned, og det er stilstand.

Den sidste kan være svær at forstille sig for Bitcoin. Men bare fordi et instrument er meget volatilitet, er det ikke ens betydende med at det ikke kan have fuldstændig samme værdi om 12 måneder som i dag. Bitcoin der i skrivende stund ligger i 14.759USD kan være gået over 20.000 og under 10.000 i perioden, og stadig lande på 14.759 når du vælger at sælge. Det afgørende er den pris du sælger til, og altså den værdiforøgning/formindskning du laver, ikke så meget hvad du har af urealiseret gevinst/tab.

Pointen her er, at investering i Bitcoin kun er bedre end Cloud mining, såfremt den stiger og altså ikke falder tilbage på samme niveau da du købte Bitcoin i.

Og her kommer det så: Fordelen ved Cloud Mining er at du tjener penge, hvad end der sker. Stiger Bitcoin vil din kontrakt give et større afkast. Står den helt stille, vi du stadig via muligheden for at reinvestere tjene gradvist mere. Falder den, vil du til en vis grad kunne holde dit indtjeningsgrundlag ved at reinvestere.

Du taber derfor først på Cloud Mining hvis Bitcoin falder kraftigt, og da mindre end hvis du havde investeret direkte i Bitcoin, da du jo stadig har din kontrakt. Denne kan dog godt falde så langt ned at det ikke længere er rentabelt for dig eller firmaet der udbyder kontrakten, hvor de reelt kan vælge at lukke kontrakten, hvorved du mister investeringen.

Men stadig vil jeg mene at det eneste tilfælde hvor investering direkte i Bitcoin er bedre end Cloud Mining, er hvis du vurdere at Bitcoin vil stige kraftigt, da vil du få det maksimale ud af en direkte investering fremfor en Cloud Mining kontrakt.

Så hvis du tror Bitcoin fx skal op i 20-30-50.000USD, så er det bedre at investere direkte, end at Cloud Mine.

Men så kommer næste vigtige pointe. Markedet for kryptovalutaer er så nyt og konstant forandrende, at det er en god idé at sprede sine investeringer så meget som muligt. Money Management er uhyre vigtigt når vi har at gøre med så risikable og volatile finansielle instrumenter som Kryptovalutaer. Derfor kan det være en god idé at sprede din risiko lidt ved netop at benytte dig af Cloud Mining, også selvom Bticoin nu skulle stige voldsomt.

Jeg har selv investeret i en kontrakt i Hashflare, og overvejer at øge yderligere.

Det vi på Crypt.dk er helt enige om, det er at Kryptovalutaer bør være ligeså meget en del af ens portefølje som medicinal, tech, olie eller guld aktier. Det er bare endnu et spændende emerging market, man kan eksponere sig imod.

Disclaimer: Husk at Cloud Mining og investering i Kryptovalutaer er forbundet med massiv risiko. Aldrig invester for mere end du kan tåle at tabe. 10% reglen er god at have for øje. Aldrig investér mere end 10% af dine midler i ét instrument. Spred dine investeringer.

God vind!

Vores Anbefalinger